top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תOri Bronfman

למה כדאי להשתמש בדמיון?

הדמיון כיכולת הישרדותית


היכולת לדמיין מאפשרת לנו לבנות סיפורים על גבי המציאות הפיזית, ולייצר חוויה ארבע מימדית. ללא דמיון אי אפשר לתכנן יותר מצעד אחד קדימה, ולא ניתן לצפות מראש תרחישים עתידיים או סכנות. בנוסף, בלי שימוש בדמיון לא נוכל לדבר על דברים שהם מעבר למציאות הפיזית, שקיימת סביבנו בזמן נתון. הדמיון המפותח של המין האנושי, הוא דרך טובה להצביע על ההבדל בינינו לבין שאר בעלי החיים על הכדור הזה. למשל קוף יכול להזהיר קוף אחר על סכנה מיידית במציאות הפיזית סביבם, אבל הוא לא יכול להרהר עם אותו קוף על חופשה עתידית בקרביים, או על קיומו של האל.


להשתנות בעזרת הדמיון


מי שקורא אותי, כבר יודע שלמוח האנושי קשה להבחין בין התנסות המתרחשת בדמיון, לבין התנסות המתרחשת במציאות. כמעט כל הנוירונים שפועלים במוח בעת ביצוע פעולה מסוימת, פועלים גם כשאנחנו מדמיינים את עצמינו מבצעים את אותה פעולה.


לפי חוק הב, נוירונים שפועלים יחד, מתחברים יחד. לכן ניתן לחזק את הרשת הנוירולוגית הדרושה לביצוע פעולה מסוימת, בעזרת הדמיון. מכאן שחזרה מנטלית על פעולה מסוימת תשפר את היכולת לבצע אותה באופן מיטבי.


אי אפשר בלי מחקר


במחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד, ביקשו מנבדקים לפנות שעתיים ביום, בשביל לנגן על פסנתר מנגינה בת חמישה תווים. הם עשו זאת במשך חמישה ימים רצופים. לאחר מכן החוקרים מדדו את השינויים שחלו במוחותיהם של הנבדקים, ומצאו שינוי מובהק באזורים שפעלו במהלך למידת המנגינה.


לקבוצה אחרת של נבדקים נאמר לדמיין את עצמם מנגנים את אותם חמישה תווים, מבלי להזיז את האצבעות. גם הם עשו זאת שעתיים ביום, במשך חמישה ימים רצופים. סריקות המוח של הנבדקים המדמיינים, הציגו בדיוק את אותם שינויים שחלו אצל הקבוצה שביצעה את המטלה בפועל. כלומר, אם החוקרים היו שולפים באקראי סריקת מוח של אחד מהנבדקים בניסוי, הם לא היו מסוגלים להגיד לאיזו קבוצה הוא משתייך.


החוקרים הסיקו שהחזרה על פעולה מסוימת מחזקת את הביצוע, דרך חיזוק הקשרים העצביים. חומר הגלם הנוירולוגי שנדרש לביצוע הפעולה מתחזק בין אם היא נעשית בפועל, ובין אם בדמיון.


חכו, יש עוד יתרונות


מעבר לכך שדמיון משפר את הביצוע, הוא גם מפחית חרדה ומעלה בטחון עצמי. החזרה המנטלית מפחיתה את רמת החוסר ודאות לגבי הצגת יכולת מסוימת, בתנאים מסוימים. למשל אם אני חושש לגבי טיב הביצוע שלי בפרזנטציה מסוימת שאני צריך להציג בכיתה, החזרה על הביצוע בדמיון עשויה לשפר את תחושותיי.


מאחר שבדמיון אפשר לעשות הכל, אז למה שלא נדמיין ביצוע מיטבי. לאור העובדה שהמוח לא מבדיל בין חוויה מציאותית למדומיינת, הוא יאפשר לנו להפיק את המסוגלות מההתנסות המנטלית המוצלחת, וככל שנתנסה יותר, בדר"כ גם נרוויח יותר.


56 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page